Gel nohti v domači izvedbi. Je to sploh mogoče?

Danes ni težko na spletu naročiti kompleta, ki vsebuje vse, kar potrebuješ za domačo manikiro. Preden pa se podate na to pot, premislite: gel nohti niso samo barvanje s posebnimi laki in sušenje z UV lučko.  Za kvaliteto in lep videz se bo potrebno malo potruditi, pa tudi kakšen tečaj ne bo odveč. Ampak seveda, poskusiti ni greh!

Obisk salona gotov ne bo odveč

Če so vam gel nohti španska vas, pa bi si jih vseeno raje opravile same doma, potem pojdite vsaj enkrat v kozmetični salon in se prepustite izkušenim kozmetičarkam, da v živo vidite, kako to poteka. Youtube in blogovski zapisi so sicer super, ampak videti postopek v živo pa je neprecenljivo. Poleg tega je pri tem zelo pomembno, da si nohtov ne zbrusite preveč, ker si jih lahko v nasprotnem primeru poškodujete, kar bo pustilo trajne posledice.

Komu so gel nohti pravzaprav namenjeni?

Z gel nohti bodo najbolj zadovoljne tiste uporabnice, ki nimajo časa, da bi skoraj vsak dan skrbele za nohte, jih pilile in na novo lakirale. Sploh če je narava vašega poklica taka, da so nohti vedno na udaru (morajo pa biti urejeni), boste z gel nohti več kot zadovoljne, ker vam bodo privarčevali ogromno časa na manikiri. Zdržijo namreč tudi do 4 tedne, vmes je priporočljivo samo to, da si nekoliko popravite narastek.
Na  začetku boste gotovo potrebovale nekaj prakse, saj si ne boste mogle urediti obeh rok enako natančno: levičarke boste imele težave z desnico in obratno, ampak vaja dela mojstra. Če boste vztrajne, vam bo uspel, je pa res, da je pri kozmetičarki veliko lažje. Tam se usedete in uživate…no, kolikor se le da.
Naročite si primeren set za gel nohte
Če ste se vseeno odločile, da si boste same ustvarjale gel nohte, potem si kupite temu primeren komplet. Ne varčujte na ceni! Nohti so na koncu največkrat poškodovani zato, ker se pri manikiri uporabljajo nekakovostni laki za nohte in najbolj cenena lučka, ki jo lahko dobite. To je popolna izguba časa in denarja – ne le, da ni najboljše za vaše nohte, tudi končni videz ne bo enak tistemu, pri katerem je uporabljena kvalitetna oprema, katero lahko kupite v profesionalni spletni trgovijni za nohte SP nega. Poleg tega obstaja velika verjetnost, da se vam bodo nohti okrušili ali odpadli. Ja, na koncu boste z njimi imeli več dela kot koristi.
Gel nohte si lahko definitivno uredite same doma, ampak včasih je iz praktičnih razlogov veliko bolje, da vam to uredijo v kozmetičnem salonu.
Gel nohti so posebna oblika nohtov: niso čisto umetni, kot si morda predstavljate,  saj so izdelani na poseben način, ki se dopolnjuje z vašimi naravnimi nohti. Ženske se za gel nohte odločajo zaradi različnih razlogov, praktičnost je verjetno najbolj pogost razlog.
 

Kako potega izdelava gel nohtov?

Gel nohti so narejeni tako, da se sprva pobrusi del vašega naravnega nohta, povrhnjica oz. „maščobna plast“, zato, da se gel lepše prime in se gel noht dlje časa obdrži. Če je brušenje izvedeno pravilno, ni nobene skrbi, da bi se poškodoval vaš naravni noht. Neizkušene kozmetičarke, prijateljice ali samo oklicane mojstrice, običajno pobrusijo predebelo plast nohta, kar lahko pusti trajne posledice, zato si gel nohte vedno urejajte v salonu, ki ima primerno usposobljen personal.
Na obrušen noht se nato vstavi konica. Dolžina je poljubna, odvisno je tudi od tega, kako dolgi so vaši naravni nohti in kakšen končni rezultat si želite. Predlagamo vam, da si za začetek ne omislite predolgih nohtov, ker vam bodo prej v napoto kot v korist, sploh če jih do zdaj niste bile vajene. Na not se potem nanese poseben gel in posuši pod posebno UV lučko. Obstojnost takih nohtov je dolgotrajna, možnosti manikire so neskončne.
 

Za koga so gel nohti najbolj primerni?

Predvsem za tista dekleta, ki si ne morete privoščiti redne manikire; navaden lak za nohte se okruši že po nekaj dneh, gel nohti zdržijo tudi do nekaj tednov. Če delate v poklicih, kjer so vaše roke vedno na udaru (recimo v gostinstvu), si lahko z uporabo gel nohtov povečate obdobje urejenih nohtov. Ko uporabljate agresivna čistila za čiščenje, pa je priporočljivo, da si nohte zavarujete z rokavicami. No, ne samo zaradi gel nohtov, tudi koža na rokah vam bo hvaležna!
 
Kaj pa cena? Kako drag hec so gel nohti in zakaj najcenejše možnosti niso OK?
Cena je vedno relativna :) Odvisno sicer kam se boste se boste odpravile na manikiro (v manjših krajih bo cena seveda nižja), a cena se giba tam nekje od 30 do 55 € na manikiro, popravki so seveda cenejši. Če bo kaj sumljivo poceni, se temu raje izognite: spomnite se, kaj smo napisali o tistih, ki nimajo ustreznih certifikatov za delo – lahko vam resno poškodujejo nohte. In zato se niti pod razno ne splača varčevati, sploh pa ne na račun zdravja vaših nohtov!