Načini odstranjevanja dlak:

Odstranjevanje odvečnih telesnih dlak so uporabljale že ženske v času rimskega imperija. Za odstranjevanje dlak so v zgodovini človeštva uporabljali različna orodje in pripomočke. V 20 stoletju je odstranjevanje dlak postalo zelo razširjeno predvsem zaradi uporabe britvic in depilacijskih krem. Odstranjevanje dlak je doseglo revolucijo v 60- ih letih z uporabo trakov z voskom. Ta metoda je še danes najbolj pogosta za trajnejše odstranjevanje dlak pod pazduhami in na nogah.

KAJ JE DEPILACIJA 

Depilacija je postopek s katerim odstranimo samo viden del dlake, najpogostejša metoda pa je britje in uporaba depilacijske kreme. Depilacijo moramo ponavljati večkrat in bolj pogosto ( od 2 do 4 dneh), saj dlake vedno znova zrastejo.

Pri epilaciji pa dlako odstranimo s korenino. Pri tej metodi odstranimo dlako pod in nad povrhnjico kože, zato daje boljše rezultate in zagotavlja dalj časa gladko in neporaščeno kožo (od meseca dni ali več odvisno od strukture dlačic). Najpogostejša metoda epilacije je voskanje, puljenje dlak in laserski poseg. Najhitrejša in najbolj dostopna je epilacija z depilacijskimi trakovi in voski..

Najpogostejša metoda je odstranjevanje dlak z voskom v kaseti z valjčkom (roll on) in depilacijskim trakom. Kaseto z voskom vstavimo v grelec voska za depilacijo, kjer se vosek segreje do tekočega stanja in ga nato s pomočjo valjčka na kaseti nanesemo na kožo. Na topel vosek položimo depilacijski trak in ga dobro pritrdimo oziroma pritisnemo na vosek. S hitrim, energičnim potegom v nasprotni strani rasti dlak odstranimo trak.. Postopek lahko ponovimo večkrat, dokler niso dlake odstranjene. Ostanke voska odstranimo z oljem po depilaciji, ki  zagotavlja prijeten blažilni občutek, mehko, zglajeno in elastično kožo.

Novejša metoda je odstranjevanje dlak s sladkorno pasto "sugaring" v kaseti z valjčkom, kjer je postopek skoraj enak kot pri vosku s tem da je postopek s sladkorno pasto manj boleč in za kožo bolj blag način odstranjevanja dlak, saj ne povzroča alergijske reakcije. Sladkorna pasta je zasnovana posebej za občutljivo kožo in kožo nagnjeno k alergijam. Uporablja se lahko tudi pri težavah povezanih z razširjenimi venami in krčnimi žilami. Idealna je za odstranjevanje močnih in kratkimi dlak (vse dlake razen moške brade). Prednost sladkorne paste v kaseti pred voskom je tudi da lahko ostanke sladkorne paste preprosto obrišimo z mlačno vodo in ni potrebna obvezna uporaba olja, emulzij po depilaciji.

Poznamo tudi epilacijo z nizkotemperaturnim voskom "VROČI VOSEK", kjer vosek v posodi segrejemo z grelcem voska v pločevinki, lončku in ga nanašamo na kožo s spatulo. Počakamo da se vosek ohladi in strdi, ter ga nato v nasprotni smeri dlak s potegom odstranimo (BREZ TRAKOV). Ta metoda se največkrat uporablja na občutljivih delih telesa (bikini, dimlje, obraz, pod pazduhami).

Zelo uspešna je tudi depilacija s sladkorno pasto, kjer se sladkorno pasto (različne trdote) na sobni temperaturi zgnete v kepico in se jo nato nanese direktno na kožo nato pa se jo z „veščimi“ potegi odstranjuje s kože. Ta postopke se praviloma zaradi zahtevnosti in poznavanja tehnike izvaja le v kozmetičnih salonih.

Za bolj preprosto in nebolečo tehniko priporočamo  odstranjevanje dlak s sladkorno pasto "sugaring" v kaseti z valjčkom, kjer je postopek skoraj enak kot pri vosku s tem da je postopek s sladkorno pasto manj boleč in za kožo bolj blag način odstranjevanja dlak, saj ne povzroča alergijske reakcije. Sladkorna pasta je zasnovana posebej za občutljivo kožo in kožo nagnjeno k alergijam. Uporablja se lahko tudi pri težavah povezanih z razširjenimi venami in krčnimi žilami. Idealna je za odstranjevanje močnih in kratkimi dlak (vse dlake razen moške brade). Prednost sladkorne paste v kaseti pred voskom je tudi da lahko ostanke sladkorne paste preprosto obrišimo z mlačno vodo in ni potrebna obvezna uporaba olja, emulzij po depilaciji.

Vsi omenjeni izdelki, torej trakovi za depilacijovoski za depilacijogrelci za depilacijosladkorna pasta ter pripomočki za depilacijo, se lahko kupijo v specializiranih trgovinah, tudi v spletnih SP nega